A
A+
A++
Odcienie szarości
Wysoki kontrast
Reset
x

    Dzieci nie muszą się nudzić w świątecznej kuchni

    Zaczynamy okres przygotowań świątecznych potraw w naszych kuchniach. Oczywiście dzieci w tym czasie też są w domu i kręcą się po kuchni. Nie powinniśmy maluchów wyganiać i sugerować, że nam przeszkadzają. Zamiast tego zainteresujmy je wykonaniem prostych, pysznych, ozdobnych przekąsek. W sam raz na świąteczny stół.

    Już nasze dzieciaczki w Przedszkolu Mały Europejczyk w Elblągu pokazały, że nie tylko chcą ale też potrafią przygotować pyszne i ładnie wyglądające ciasteczka czy pierniczki. Dzieci z naszego niepublicznego przedszkola w Elblągu bardzo chętnie i z radością angażowały się w te kulinarne zajęcia.

    Zobaczmy więc, jakie dania możemy przygotować razem z dziećmi w czasie przedświątecznych prac w naszych kuchniach.

    Dużą radość najmłodszym może sprawić wykrajanie pierniczków za pomocą fantazyjnych form i zdobienie ich, aby powstały z nich bałwanki, mikołaje, gwiazdki, śnieżynki i bombki. Dzieci możemy zaangażować także w lepienie pierożków i uszek – nawet jeśli nie wyjdą idealne, nic złego się przecież nie stanie. Ciekawym zajęciem jest też zdobienie pomarańczy goździkami – mogą one posłużyć jako aromatyczne ozdoby w świątecznym klimacie. Pomysłów na zaangażowanie dzieci w kuchni jest całe mnóstwo, wystarczy tylko podejść kreatywnie i z dystansem do świątecznych przysmaków.

    My zostawiamy Wam kilka inspiracji na proste, efektowne, świąteczne smakołyki, które pięknie ozdobią stół i będą smakowały całej rodzinie. No i najważniejsze – w przygotowaniu tych łakoci mogą uczestniczyć także najmłodsze dzieci. Frajda gwarantowana!

    Domek z piernika

    To cudo zachwyci całą rodzinę! Wystarczy, że przygotujemy piernikowe ciasto, znajdziemy w Internecie szablon z wymiarami do przygotowania ścian, dachu, komina itd., według którego upieczemy poszczególne składowe chatki. Następnie przygotujemy lukier oraz inne dodatki (np. kolorowe draże) i możemy zabierać się do budowania najsłodszego domku świata! Oczywiście chatkę z piernika można, a nawet trzeba zjeść!
     

    domek_z_piernika.jpg

    Truskawkowe mikołaje

    Choć po sezonie na świeże truskawki nie został nawet ślad, możemy pokusić się o zakup importowanych, np. hiszpańskich owoców i zaproponować dzieciom przygotowanie pięknych mikołajów. Potrzebne nam będą truskawki, 30% śmietanka, którą nawet dziecko ubije mikserem na sztywno z cukrem i np. czekoladowa posypka, z której zrobimy mikołajom oczka i nosy. Takie proste, a tyle radości!
     

    truskawkowe_mikolaje.jpg

    Gorąca czekolada z piankowym bałwankiem

    Czekolada do picia z piankami to amerykańska klasyka, w Polsce ta moda dopiero raczkuje. Taki gorący napój posmakuje chyba wszystkim, a jego przygotowanie to czysta przyjemność. Wystarczy przygotować gorącą czekoladę (lub kakao), a z pianek, paluszków i czekoladowej posypki „ulepić” świątecznego bałwanka, który będzie klimatyczną i smaczną ozdobą kubka.
     

    goraca_czekolada.jpg

    Świąteczne babeczki

    Muffinki wyjątkowo łatwo poddają się wszelkim świątecznym aranżacjom. Przepis jest prosty – przygotowujemy babeczki według naszego ulubionego przepisu (mogą być czekoladowe, waniliowe itd.), a następnie je dekorujemy. Naszymi sprzymierzeńcami będą: krem, barwniki spożywcze (najlepiej w świątecznych kolorach – zielonym, czerwonym, złotym…), wszelkie drobne ozdoby, które z łatwością kupimy w sklepach (gwiazdeczki, czekoladowa posypka, kandyzowane owoce) oraz głowa pełna pomysłów. Babeczki mogą stać się choinkami, bałwankami, reniferami i mikołajami. Wszystko zależy od naszej kreatywności, a jeśli brak nam inwencji twórczej, zawsze możemy posiłkować się Internetem.
     

    swiateczne_babeczki.jpg

    Bożonarodzeniowe naleśniki

    To wspaniała propozycja na świąteczne, leniwe śniadanie. Naleśniki w kształcie mikołajów, reniferów i bałwanków są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy nam kilka/kilkanaście usmażonych naleśników, bita śmietana (może być w spray’u), truskawki, maliny lub inne owoce do ozdoby i już nasze dzieci mogą wyczarowywać śniadaniowe mini-dzieła sztuki.
     

    bozonarodzeniowe_nalesniki.jpg

    Choinka z ciastek

    W przygotowanie choinki z kruchych ciasteczek możemy zaangażować dzieci praktycznie od początku do końca – od przygotowywania ciasta, przez wycinanie gwiazdek, aż po zdobienie słodkiego drzewka. Do wykonania choinki będą nam potrzebne foremki w kształcie gwiazdek o różnej wielkości, składniki na ciasto i jadalne ozdoby (lukier, posypki, kolorowe draże, wiórki kokosowe). Tylko tyle!
     

    choinka_z_ciastek.jpg

    Francuska rolada Bûche de Noël

    Ta propozycja należy do nieco bardziej skomplikowanych niż poprzednie, a przynajmniej taka się wydaje. Sam przepis na tradycyjną francuską roladę przypominającą polano drewna nie jest specjalnie trudny, ale lepiej, aby to dorośli ją przygotowali. Natomiast cała sztuka Bûche de Noël polega na zdobieniu i tu pole do popisu mają najmłodsi. Słodkie polano mogą upiększać równie słodkie grzybki, śnieg z cukru pudru i gwiazdeczki. Na tacy obok ciasta mogą znaleźć się także świeże gałązki świerku czy jemioły, bałwanki z pianek i żurawina.
     

    francuska_rolada.jpg

    Bezowe bałwanki

    Przepis na bezowe bałwanki jest tak prosty jak… beza. Wystarczy, że przygotujemy lub pomożemy przygotować dzieciom bezową masę, następnie najmłodsi zajmą się formowaniem kształtów, które później upieczemy w piekarniku. Zdobienie bez to już sama radość – możemy używać tu lukru królewskiego z dodatkiem barwników spożywczych, żelków, draży i kolorowych posypek do ciast.
     

    bezowe_balwanki.jpg

    Czekoladowe fondue

    Kto nie kocha czekolady? Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na odrobinę więcej luzu niż zwykle, jeśli chodzi o łakocie. Dlatego fondue wydaje się idealnym pomysłem na świąteczne, rodzinne i słodkie popołudnie. Wystarczy zaopatrzyć się w żaroodporne naczynie, podgrzewacz ze świeczką oraz drewniane, długie patyczki, które posłużą nam za szpady do zanurzanych w czekoladzie kawałków owoców lub słodkich pianek. Do przygotowania słodkiej masy możemy użyć ulubionej czekolady (gorzkiej, mlecznej, a nawet białej!) oraz słodkiej śmietanki – całość łączymy w kąpieli wodnej, a następnie utrzymujemy jej temperaturę w żaroodpornym naczyniu na podgrzewaczu (nie musimy mieć specjalnego zestawu do fondue). Dzieci możemy zaangażować w wybór owoców i dodatków, krojenie ich na cząstki i przygotowywanie kolorowych, owocowych szaszłyków, a przede wszystkim maczanie szaszłyków w słodkiej polewie. Polecamy!
     

    czekoladowe_fondue.jpg

    źródło: Librus.pl

    0Komentarze

    Serwis Przedszkole Mały Europejczyk nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

    dodaj komentarz

    Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy!

    do góry strony